Home » Bodywork

Bodywork

 

Bodywork is geen hype, maar eerder een noodzakelijk onderhoud voor je paard. 

 

Een Bodywork sessie is een onderhoud voor het lichaam van het paard, en wordt gegeven om bepaalde disbalans (opgehoopte stress) in spieren, weefsels en gewrichten op te zoeken en de spanningen daar los te laten.

 

Het bodywork wordt toegepast op belangrijke overgangen van het lichaam die de prestaties het meest beïnvloeden.

 

Dit zijn de overgangen van schedel naar halswervels, van halswervels naar borstwervels, en van de borstwervels naar de lendewervels/heiligbeen. Deze drie overgangen zijn het meest blessure gevoelig voor onze rijpaarden, hier kan veel opgehoopte spanning blijven hangen die voor vele klachten kunnen zorgen. 

 

Je kan het bodywork dus inzetten om reeds bepaalde problemen op te lossen, maar ook preventief, om problemen of stress te voorkomen en op die manier het lichaam in balans te houden.

 

Het rijden op onze paarden vergt een hoop van hun lichaam, de combinatie van een juiste training met bodywork geeft vele voordelen voor het paard.

 

Deze combinatie maakt dat het paard niet terug valt in zijn oude houding maar dat er een nieuw beweging-patroon ontstaan waardoor blessures, blokkades en spanningen opgelost en voorkomen kunnen worden.

 

Daarnaast is het gelijk een check-up van het lichaam.

Wat kom je tegen, waardoor is het ontstaan, hoe lossen we het op, en met welke training kunnen we het daarna ondersteunen. 

 

Onder Bodywork Fotoalbum zijn foto's te zien van vóór en na een Bodywork sessie van gemiddeld een uur.

De paarden zijn losser in hun lijf, hun houding is in balans, ze lijken in hun geheel langer, en voelen zich zichtbaar beter en ontspannen. 

 

Door meteen beweging in te zetten laat je de paarden voelen wat er in hun lichaam is veranderd, en wat er nu beter gaat dan voorheen. Door wat lichte training aan de hand of in combinatie met cavalleti's ontstaat het nieuwe beweging-patroon. 

 

De paarden kunnen wat 'dronken' uit een sessie weglopen, maar door middel van het Grondwerk Training help je ze op weg in hun nieuwe soepele patroon. 

 

Het resultaat van een bodywork sessie is al te zien tijdens het behandelen als hij de spanning los laat, maar ook voelbaar in het weefsel/spiertonus na de behandeling. Hierdoor ontstaan er resultaten in verbetering van prestaties, souplesse, mobiliteit en comfort.

 

Een ander belangrijk resultaat is de onmiddellijke vertrouwensband die ontstaat als gevolg van deze samenwerking tijdens de bodywork sessie.

 

Niet alle paarden laten even makkelijk alles los, dat is weer afhankelijk van een hoop factoren. Maar de meeste paarden weten na hun eerste sessie wat het in hun lichaam teweeg heeft gebracht en zullen de daarop volgende sessie met meer vertrouwen mee werken!

 


Het loslaten van spanning

 

Het paard laat tijdens het Bodywork verschillende reacties zien die heel erg belangrijk zijn om als behandelaar te volgen.

 

Hieraan kun je namelijk aflezen waar de stress in het lichaam zich bevindt, en voelen of het paard bezig is om de stress daar los te laten. Aan de hand van kleine subtiele reacties van het paard lokaliseer je met je handen waar spanning zich ophoopt.

 

Deze kleine reacties variëren van het trillen van de lippen, knipperen van de ogen, verandering van ademhaling, een zachte blik in de ogen, het laten zakken van het hoofd tot het laten van een diepe zucht. 

 

Door op deze plek met de aandacht onder de radar van het sympathische zenuwstelsel te blijven wordt het para-sympathische zenuwstelsel geactiveerd waardoor deze de spanning in het desbetreffende gebied kan oplossen. 

 

Het loslaten van de spanning is voelbaar en zichtbaar door grotere reacties die het paard daarop volgend laat zien.

Deze grote reacties variëren van smakken en likken, gapen, wegrollen van het derde ooglid, briesen, schudden van het hoofd of het gehele lichaam, tot zich volledig uitstrekken.

 

Het kan voorkomen dat een paard, vlak voordat hij de spanning in het lichaam los gaat laten, erg onrustig wordt.

 Dit is een teken dat het paard weer terug schakelt naar zijn sympathische zenuwstelsel, omdat het gevoel in zijn lichaam een vluchtreactie oproept.

De reacties die hierbij horen variëren van schrapen met het voorbeen, ervan weg willen lopen, onrustig worden, tot ergens aan willen knabbelen of bijten.

 

De kunst van de behandelaar is om het paard weer in het para-sympathische zenuwstelsel terug te krijgen zodat hij zich kan overgeven om de spanning los te laten. Deze samenwerking tussen behandelaar en het paard creëert een bijzondere band!

 

Na het loslaten van de spanning op diverse plekken in zijn lichaam wil het paard soms voelen wat er in zijn lichaam is gebeurd door middel van een stretch. Dit kan zijn dat het paard aan zijn buik of flank gaat knabbelen, of aan een achterbeen gaat knabbelen of met dat been achter zijn oor gaat krabben. Ook kan hij een achterbeen volledig naar achteren strekken waarmee hij zijn hele rug stretcht! Allemaal reacties van het paard om de verandering in zijn lichaam te testen/voelen.