Home » Barefoot Hoofcare » Hoefvervormingen

Hoefvervormingen

 

Hoe herken je ze?

Hoe ontstaan ze?

Hoe kun je ze voorkomen?

 

Om hoefvervormingen te herkennen is het belangrijk om eerst te weten hoe een gezonde paardenhoef met de juiste hoefbalans er nu eigenlijk uitziet.

Met dat beeld in je hoofd kun je makkelijker begrijpen wanneer een hoef gaat vervormen om te bepalen of er een bekapping nodig is. 

 

Veelal wordt het beeld van vervormde hoeven als 'normaal' gezien omdat het zo een veel voorkomend plaatje is.  

 

Een gezonde paardenhoef is in balans als er vanaf het breedste gedeelte van de hoef een 50/50 marge ontstaat, zowel naar de toon als naar de hielen.

Dit is waar je met een bekapping naar streeft, omdat daarmee de bovenliggende beenderen en gewrichten in balans uitlijnen zowel in stilstand als in beweging.

 

Tevens creëert een hoef in balans een hiellanding en rolt hierdoor netjes af over de toon wat het hoefmechanisme ten goede komt. Het hoefmechanisme is de bloedsomloop in het paardenbeen, wat zeer belangrijk is omdat een paardenbeen vanaf de knie naar beneden geen spieren bevat. Dit gebeurt via het pompmechanisme bij een juiste hoeflanding, ze zeggen daarom wel dat een paard vijf harten heeft. 

 

Een gezonde paardenhoef heeft géén flare of te hoge hielen, geen overgroeide steunsels, een stevige witte lijn, een dikke gelijkmatige hoefwand waarbij het paard op de ongepigmenteerde hoefwand steunt en waarbij de hoefwand gelijk aan het oppervlakte van de zool loopt. Een stevige, brede hartvormige straal, die 1/3 van de paardenhoef bedekt.

 

Op de linker foto de hoef voor de bekapping:

-zeer heftig overgroeide steunsel

-flare in de kwartieren

-dikke dubbele straal

-en een dubbele zool

Op de rechter foto na de bekapping:

-steunsels netjes in een rechte lijn naar het breedste gedeelte van de hoef

-hoefwand sluit mooi aan met de zool

-nieuwe straal in zijn optimale vorm

-de ware zool

Hoefwand:

Als de hoefwand te lang groeit ontstaat er flare.

Dit is het naar buiten toe vervormen van de hoefwand en kan plaatselijk voor komen in de kwartieren en de toon, maar de hoef kan ook in zijn geheel flaren. 

Dit heeft te maken met hoe het paard zijn gewicht verdeeld over zijn hoef.

Flare herken je aan de buitenkant doordat de hoefwand vanaf de kroonrand niet in een rechte lijn naar beneden groeit, maar wijdt uitspreid.

Aan de onderkant herken je dit aan de verbrede witte lijn, die soms hele kieren nalaat. Hierdoor is de hoef gevoeliger voor infectie van bacteriën en schimmels, wat bijvoorbeeld de witte lijn ziekte veroorzaakt. 

Voor het paard is het niet comfortabel voortbewegen, en hij zal zijn houding hiernaar gaan aanpassen (compenseren) wat weer invloed heeft op zijn gehele lichaam. Flare kan zeer pijnlijk zijn en bloeduitstortingen veroorzaken(vaak goed te zien bij witte hoeven)

Als de hoefwand bezwijkt onder het gewicht kan het gaan brokkelen, afbreken, inscheuren, of ombuigen. 

 

Hoe ontstaan ze?

 

Hoefvervormingen treden op wanneer de structuren van de hoef verder groeien dan hun normale optimale lengte.

De extra groei die verder reikt dan het niveau van de functionele zool (en niet langer wordt ondersteund door de zool) worden belast met spanningen en krachten waarvoor ze niet zijn bestemd. 

 

De primaire hoefstructuren die voornamelijk vervormen zijn:

-de hoefwand

-de steunsels

-de hielen

-de toon

 

Bovenstaand tabel laat de gradatie hoefvervormingen zien van 0 (normale hoefbalans) tot 5 (ernstig verstoorde hoefbalans)